Tips hoe u voor uw kind het tandartsbezoek makkelijker maakt

 

U mag altijd bij de behandeling aanwezig zijn, zodat uw kind en u het ‘samen’ gaan doen. Als er een goede reden blijkt om hiervan af te wijken, bespreken wij dit met u.

De tandarts geeft altijd aan wat er de volgende keer gaat gebeuren, zodat dat voor uw kind en u duidelijk is. Als dat fijn is, kan opschrijven, foto’s maken of uitbeelden met onze picto’s helpen.

Laat u niet verleiden om te zeggen wat we niet gaan doen.

Als uw kind vragen heeft die u niet kan beantwoorden, stuur ons dan gerust even een mailtje. Met de informatie die u dan krijgt, kan uw kind meer ontspannen naar de tandarts komen.

Pas op met goedbedoelde, maar angstig makende toezeggingen. Als u grote beloningen in het vooruitzicht stelt, kan een kind gaan denken dat er ‘dus’ wel iets ernstigs zal gaan gebeuren.

Bedenk dat veel handelingen bij de tandarts simpele dingen zijn die de meeste kinderen prima kunnen. Het helpt vergelijkingen te maken met het dagelijkse leven. Zo is op de stoel klimmen natuurlijk een makkie in vergelijking tot het klimrek in de speeltuin.

Wees voorzichtig met voorspellingen over pijn. Ieder kind ervaart andere dingen als pijnlijk. En soms is een raar of naar gevoel even onvermijdelijk. De tandarts bekijkt samen met uw kind hoe ze met dit gevoel omgaan.

Wilt u meer tips en trucs hoe u uw kind kunt steunen bij de tandarts? Stuur een mailtje naar info@kindertandartsutrecht.nl om u aan te melden voor de informatieavond “Hoe help ik mijn kind het beste bij de tandarts”. De avond wordt georganiseerd door onze psychologe Wyanne van den Berg en een van onze kindertandartsen.